Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 12 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stravitelnost aminokyselin u kuřat chovaných na maso
Foltyn, Marian
Cílem práce bylo zjistit vliv náhrady sojového extrahovaného šrotu (SEŠ) v krmných směsích (KS) BR2 pro brojlery ostatními dusíkatými krmivy rostlinného původu. Byl zkoumán vliv na růst kuřat a konverzi krmiva, dále na stravitelnost aminokyselin, aktivitu trávicích enzymů a na morfologii tenkého střeva. Jako proteinová krmiva byly vybrány surové plnotučné sojové boby (SPSB), extrudované plnotučné sojové boby (EPSB), kukuřičné DDGS, řepkové semeno (ŘS) a řepkový extrahovaný šrot (ŘEŠ). Na základě našich sledování lze shrnout, že zařazení SPSB do hladiny 8 %, EPSB do hladiny 12 %, DDGS do hladiny 18 % a ŘS do hladiny 12 %, neovlivnilo statisticky negativně (P>0,05) užitkovost vykrmovaných brojlerů. Zkrmování SPSB a EPSB mělo vliv (P<0,05) na morfologii ilea a aktivitu trávicích enzymů. Na základě koeficientu stravitelnosti bylo nejvhodnější dusíkaté krmivo pro brojlery SEŠ, které bylo srovnatelné s EPSB.
Chuťové preference králíků při krmení obilovin s různou barvou obilky
Novotný, Jakub
Diplomová práce se zabývá porovnáním struktury krmných směsí a zbytků krmiva po předložení hybridním králíkům Hyla. Namíchány byly dvě krmné směsi – kontrolní a pokusná. Pokusná směs obsahovala 10 % purpurové pšenice PS Karkulka, kontrolní 10 % běžné pšenice Vanessa. Pro zjištění velikostního zastoupení částic byly krmné směsi i zbytky krmiva separovány na sítech s různými velikostmi ok. Následně se mezi sebou porovnala směs se zbytky krmiva z této směsi. Zde bylo statistky průkazně (P<0,05) vyhodnoceno, že nejvíce králíci přijímaly částice nad 2 mm (jejich podílové množství se snížilo). Naopak podíl částic pod 2 mm se u zbytků krmiva zvýšil. Pro zjištění preferované chuti mezi různě barevnou pšenicí (PS Karkulka vs. Vanessa) byly částice nad 2 mm rozebrány na jednotlivé komponenty (granule, pšenice, kukuřice zvlášť a ječmen s ovsem dohromady). Dále byly porovnány podíly množství. Z výsledků vyplynulo, že králíci ochotněji přijímali purpurovou pšenici PS Karkulku oproti klasické pšenici Vanessa se statistickou průkazností (P<0,05). Další část byla věnována hodnocení užitkovosti králíků. Byly hodnoceny hmotnostní přírůstky, hmotnost a výtěžnost jatečně upraveného těla, spotřeba a konverze krmiva. V těchto ohledech nebyl zjištěn žádný statisticky průkazný rozdíl (P˃0,05) mezi krmením směsí s obsahem 10 % pšenice PS Karkulka a směsí s 10 % pšenice Vanessa.
Využití ostropestřce a konopí ve výživě drůbeže
Šťastník, Ondřej
Cílem práce bylo charakterizovat nutriční hodnotu vedlejších produktů zpracování semen ostropestřce mariánského a semen a rostlin konopí setého a studovat jejich vliv na vybrané ukazatele užitkovosti, metabolismu a zdraví drůbeže při zařazení různých podílů těchto netradičních krmiv do krmných směsí. Studium vlivu netradičních krmiv bylo koncepčně rozděleno do celkem čtyř jednotlivých experimentů. Tři experimenty byly realizovány na vykrmovaných kuřatech Ross 308 a jeden na nosnicích Bovans Brown. Přídavky ostropestřcových pokrutin vedly ke zhoršení parametrů užitkovosti brojlerových kuřat ve srovnání s kontrolní skupinou. Benefity obsahů potenciálně pozitivních biologicky aktivních látek pokusy na kuřatech neprokázaly. V pokusu při zařazení 7 % pokrutin ze semen ostropestřce do diety nosnic byla zjištěna vyšší antioxidační aktivita krve a bylo dosaženo vyššího počtu vajec o vyšší hmotnosti, při současně vyšší spotřebě krmiva. Byly zjištěny vyšší Haughovy jednotky, větší milimetrová výška bílku, ale tenčí skořápka vajec. Při zařazení 5 % a 15 % pokrutin ze semen konopí setého byla zjištěna horší konverze krmiva a nižší přírůstky hmotnosti. V pokusu s obsahem 40 % pokrutin ze semen konopí setého byl zjištěn vyšší přírůstek hmotnosti kuřat ve srovnání s kontrolní skupinou. Při zařazení 2,5 % konopných pokrutin a 1 % konopné herby do diety vykrmovaných kuřat byly zjištěny vyrovnané spotřeby i konverze krmiva. Parametry výkrmu kuřat nebyly pokusným ošetřením ovlivněny.
Možnosti snížení obsahu dusíkatých látek v krmných směsích pro brojlerová kuřata
Rada, Vojtěch
Cílem disertační práce bylo zjistit vliv přídavku exogenní proteázy (EP) v krmných směsích (KS) pro brojlerová kuřata se sníženým obsahem dusíkatých látek (NL) o 4 a o 8 % na růstové parametry, kvalitu JUT, zdánlivou ileální stravitelnost aminokyselin a aktivitu proteáz v jejunu u brojlerových kuřat. Současně byl zkoumán vliv EP na dané parametry při zvýšené hladině řepkového extrahovaného šrotu (ŘEŠ) v KS. Přídavek EP do KS s 4% snížením NL neměl statisticky průkazný (P>0,05) vliv na růst, konverzi a příjem krmiva, kvalitu JUT, ani na zdánlivou ileální stravitelnost aminokyselin a aktivitu proteáz v jejunu brojlerových kuřat. Vyšší obsah ŘEŠ v KS se 4% snížením NL negativně (P<0,05) ovlivnil aktivitu proteáz v jejunu. Přídavek EP do KS s 8% snížením NL statisticky průkazně (P<0,05) zvýšil průměrnou živou hmotnost kuřat v 17. a 24. dnu věku kuřat. Ve vyšším věku již EP neovlivnila živou hmotnost kuřat a celkovou konverzi krmiva. Slepičky s příjmem KS s 8% snížením NL měli průkazně (P<0,05) nižší hmotnost prsní svaloviny a jatečná hodnota. Přídavek proteázy do KS s 8% snížením NL statisticky významně (P<0,001) snížil stravitelnost Pro a stravitelnost Tyr (P<0,05). Proteáza neměla průkazný (P>0,05) vliv na aktivitu proteáz v jejunu u kuřat s příjmem KS se 8 % snížením NL. Vyšší obsah ŘEŠ v KS se 8 % snížením NL průkazně snížil (P<0,05) zdánlivou ileální stravitelnost Pro a prokazatelně (P<0,05) zvýšil aktivitu proteáz v jejunu brojlerových kuřat.
Stravitelnost aminokyselin u kuřat chovaných na maso
Foltyn, Marian
Cílem práce bylo zjistit vliv náhrady sojového extrahovaného šrotu (SEŠ) v krmných směsích (KS) BR2 pro brojlery ostatními dusíkatými krmivy rostlinného původu. Byl zkoumán vliv na růst kuřat a konverzi krmiva, dále na stravitelnost aminokyselin, aktivitu trávicích enzymů a na morfologii tenkého střeva. Jako proteinová krmiva byly vybrány surové plnotučné sojové boby (SPSB), extrudované plnotučné sojové boby (EPSB), kukuřičné DDGS, řepkové semeno (ŘS) a řepkový extrahovaný šrot (ŘEŠ). Na základě našich sledování lze shrnout, že zařazení SPSB do hladiny 8 %, EPSB do hladiny 12 %, DDGS do hladiny 18 % a ŘS do hladiny 12 %, neovlivnilo statisticky negativně (P>0,05) užitkovost vykrmovaných brojlerů. Zkrmování SPSB a EPSB mělo vliv (P<0,05) na morfologii ilea a aktivitu trávicích enzymů. Na základě koeficientu stravitelnosti bylo nejvhodnější dusíkaté krmivo pro brojlery SEŠ, které bylo srovnatelné s EPSB.
Úprava krmné dávky pro nosnice za účelem zlepšení pevnosti a tvrdosti skořápek vajec.
HEINDL, Jakub
Tato diplomová práce rozšiřuje problematiku bakalářské práce na téma "Problematika chovu nosnic z pohledu zavádění obohacených klecí" o poznatky související s oblastí krmných směsí a jejich vlivu na výslednou produkci. V teoretické části práce jsou rozebrány základní teoretické pojmy související s touto oblastí, s důrazem vytvořit ucelený přehled o skladbě a kvalitě vajec, základních složek v krmných směsích, kvalitativních vlastnostech bobulí vinné révy - jakožto námi upraveného aditiva - a v neposlední řadě je zpracován aktuální přehled o stavu velkokapacitních chovatelů v ČR. Praktická část práce si klade za cíl ověřit vliv námi navrženého krmiva s aditivem, v podobě drcených jader vinné révy, na pevnost skořápky vajec u homogenních vzorků chovů prostřednictvím námi navrženého měřicího přístroje. Následně je provedeno statistické zhodnocení naměřených výsledků a závěrem je úvaha rozšířena o ekonomické zhodnocení nákladové a ziskové stránky pro případ implementace navržené krmné směsi do praxe, s cílem vyčíslit rozdíl oproti běžně užívané krmné směsi.
Controlling
Igrényi, Réka ; Mikovcová, Hana (vedoucí práce) ; Boráros, Attila (oponent)
Cílem této diplomové práce bylo charakterizovat současnou nákladovost, cenotvorbu a ziskovost výrobně-obchodní společnosti P.G.TRADE, spol. s r.o., která se zabývá výrobou a prodejem krmných směsí a premixů pro hospodářské zvířata, resp. zabezpečením skladování agrokomodít. Mým konkrétním cílem bylo zjistit, jestli současně zavedené určení prodejních cen fakticky pokrývá všechny náklady vynaložené v souvislosti s výrobou a prodejem finálních výrobků a jestli při tom zabezpečuje i uspokojující úroveň rentability. V první, metodologické části jsem shrnula všechny potřebné teoretické poznatky, které musíme vědět o controllingu. Zvláště velikou pozornost jsem věnovala kalkulacím a rozpočetnictví. V aplikační části jsem se zaměřila na charakteristiku samotné firmy, na analýzu aktuálních nákladů a cenotvorby. Dále jsem detailně popsala i výrobní procesy ve výrobně krmných směsí a premixů ve Dvorech nad Žitavou. Poslední část je věnována samotnému výpočtu nákladovosti výroby a identifikaci slabých míst. Kromě popisu zjištěných závěrů jsem se snažila navrhnout i opatření, které by mohly vést ke zvýšení rentability podniku.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 12 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.